Články o programování

Víte jaký je rozdíl mezi RGB a CMYK?

S těmito pojmy se určitě někdy setkáte při komunikaci s grafikem, s RGB spíše pro počítačovou grafiku a CMYK zase pro tiskové materiály. Myslím, že je dobré vědět, jaké jsou mezi nimi rozdíly, a proč se nepoužívá jen jedno nebo druhé.

RGB je míchání aditivní a CMYK je míchání subtraktivní, oba způsoby jsou vysvětlené níže.

Aditivní (přídavné) míchání - přidávají se barevné složky (R = červená, G = zelená, B = modrá) a jejich sčítáním vzniká barva. Používá se na barevných monitorech, které při vypnutém stavu mají černou barvu, a aby nějakou barvu mohly zobrazovat, pak je potřeba jí tam přidat. Pokud přidám červenou , pak má barvu červenou, když k ní ale ještě přidám zelenou, tak nám sečtením vznikne barva žlutá .Když k ní přičteme ještě modrou, pak už je výsledkem bílá . Jaké barvy vzniknou, když se jednotlivé složky sečtou, je vidět na následujícím obrázku. Když to shrnu, přidáváte barvu tam, kde není, konečná barva pak vzniká součtem přidaných základních barev, tedy červené, zelené a modré. Když přidáte všechny tři barvy, vyjde vám maximální možná barva, tedy bílá.

 

Subtraktivní míchání – Přidávají se barevné složky ( C = Cyan (nachová), M = Magenta (purpurová), Y = Yellow (žlutá) + K = black (černá)). Toto míchání se používá při tisku. Pro ukázku vezmeme bílý papír. Ve skutečnosti papír bílý není, to zjistíte, když na něj posvítíte červeným (nebo jinak barevným) světlem. Papír je bílý právě proto, že odráží celé spektrum dopadajícího světla, a tím vzniká dojem, že je bílý je.

Barvy Cyan, Magenta a Yellow, se míchají stejně jako v případě RGB, jen mají jiný důvod na papíře být. Zatímco když chci mít na monitoru červený bod, tak jej rozsvítím, ale když chci mít červený bod na papíře, musím zelenou a modrou složku světla „zhasnout“. To udělám tak, že na papír nanesu vrstvu barvy, která pohlcuje zelenou a modrou, ale odrazí červenou. Použiji barvu Magenta, která odráží jen modrou a červenou, a překryji jí barvou Yellow, která odráží jen červenou a zelenou. Takže v místě překrytí odrážejí jen červenou. To že odráží jen určité barvy znamená, že ty zbylé pohlcují, takže Magenta pohlcuje zelenou a Yellow pohlcuje modrou. Pokud je přes sebe překryjeme, pak jedna pohltí zelenou a druhá modrou a obě "pustí" jen červené světlo.



V CMYK se používají na rozdíl od RGB barvy 4, ale K = black (černá) se používá hlavně z následujících důvodů a to:
1) Smíchat černou z ostatních 3 barev je ekonomicky neefektivní.
2) Nevznikla by úplně kvalitní černá jako vznikne ze samostatné černé.

Jaké barvy vzniknou, když se jednotlivé složky viditelného spektra odfiltrují, je vidět na následujícím obrázku. Když to shrnu, naneseme barvu, která odráží jen spektrum, které požadujeme, a konečná barva vzniká z tohoto odraženého spektra barev. Když naneseme všechny 3 barvy CMY, tak se nebude odrážet žádné světlo, a vyjde černá barva.

 

 

Když se na obrázky podíváte znovu, uvidíte, že barvy, které jsou zde vidět, jsou k sobě inverzní jako na filmovém negativu. Modrá se mění na žlutou, červená na cyan (nachovou) a zelená na magenta (purpurovou).

 

 

Inverzní barvy pak vznikají takto:

(R 100% G 0% B 0%) = (R 0% G 100% B 100%)
(R 0% G 100% B 0%) = (R 100% G 0% B 100%)
(R 0% G 0% B 100%) = (R 100% G 100% B 0%)
(R 100% G 100% B 100%) = (R 0% G 0% B 0%)

Takže je vidět, že tam kde při Aditivním míchání barva je, tak naopak v Subtraktivním právě jako jediná chybí.

Cenné zkušenosti
do vaší schránky
Nechte mi prosím e-mail,
na který vám občas pošlu zajímavé tipy a pracně nabyté materiály.
Sdílejte stránku
s přáteli,  díky!
Provozovatel webu: Michal Nosavcov, Nad Babím dolem 401, 250 64 Měšice
tel: 603 323 878, email: michal@programovaniwebu.cz, IČ: 64845915 | Ochrana osobních údajů | Affiliate