Články o programování

analýza problému

Určitě jste někdy narazili na potřebu odesílat emaily z webové aplikace...

Pokud pro naprogramování webu nepoužijete framework (FW) a píšete jej v čistém PHP, nebo Váš FW z nějakého důvodu nemá vlastní řešení pro odesílání emailů, je ideální použít knihovnu PHP Mailer, která Vám usnadní odesílání emailů. Můžete ji použít na odesílání mailů pomocí PHP funkce mail(), což moc nedoporučuji, ale také se s ní snadno připojíte k Vašemu SMTP serveru.

Předpokládáme, že se nám podařilo odesílání emailů zprovoznit. Další otázka ale je, jak takové emaily otestovat a abychom omylem neposlali nechtěné informace uživateli, kterému nepatří.

Uvedu pár příkladů řešení:

  1. email ve vývojovém prostředí vůbec neodesílat a obsah emailu jen zobrazit na monitoru
  2. nastavit si v kódu kontrolu před odesláním a kontrolovat, zda se odesílá zpráva na náš testovací email a pro ostatní zablokovat odeslání
  3. před odesláním emailu nahradit skutečnou emailovou adresu uživatele naší testovací adresou

Asi už cítíte, že ani jedna z možností není úplně ideální. Jednak jsou tato řešení omezující a náchylné na chybu z nepozornosti a nějaký ten email nám může uniknout a také to není úplně elegantní a nedokážeme například zjistit, jestli se vkládají správné emailové adresy a podobné nedokonalosti.

řešení

Nejlepší řešení, které jsem našel je použití webové aplikace mailtrap.io. Existuje i rozšířená placená varianta, ale pro naše účely, bohatě vystačí verze zdarma.

Po přihlášení se prokliknete do "Demo inbox", kde máte vše potřebné k testování připraveno. V levém sloupci máte seznam přijatých emailů (ve verzi zdarma max. 50 a jen jeden inbox). Vpravo máte údaje pro přihlášení k SMTP (jsou zde i údaje pro přihlášení k POP3, ale ty jsou zase určené jen pro placenou verzi)

jak to funguje?

Ve své webové aplikaci nastavíte přihlašovací údaje pro SMTP a můžete začít testovat. Jakýkoli email, který se odešle se zachytí na mailtrapu a dále se nedostane. Můžete tedy testovat emaily, které by za normálních okolností dorazili až konečnému příjemci, ale díky aplikaci mailtrap.io nedorazí.

Jakmile je email odeslaný, ihned se zobrazí ve Vašem inboxu na mailtrap.io a hned vidíte, jestli emaily skutečně odcházejí a hlavně, v jakém stavu. Po rozkliknutí emailu v levé části stránky, vidíte jak vypadá html verze Vašeho emailu. Procházením dalších záložek vidíte html zdroj, textovou verzi emailu, Raw, neboli čistou zprávu tak jak ji odesílá emailový klient před úpravou poštovním klientem, tedy vč. hlaviček a dalších důležitých informací, které jsou v emailu obsažené. Další záložky úkážou spamovou analýzu, analýzu HTML emailu a konflikty s různými emailovými klienty.

shrnutí

  • testování emailů pomocí webové aplikace pomocí mailtrap.io
  • jednoduché nastavení a použití
  • po registraci můžete ihned začít testovat
  • verze zdarma je naprosto dostatečná pro účely testování
  • nepošlete omylem testovací email uživateli, který ho nemá vidět
  • analýza obsahu emailu + analýza spamu a upozornění na nekompatibilitu s různými mailovými klienty
Cenné zkušenosti
do vaší schránky
Nechte mi prosím e-mail,
na který vám občas pošlu zajímavé tipy a pracně nabyté materiály.
Sdílejte stránku
s přáteli,  díky!
Provozovatel webu: Michal Nosavcov, Nad Babím dolem 401, 250 64 Měšice
tel: 603 323 878, email: michal@programovaniwebu.cz, IČ: 64845915 | Ochrana osobních údajů | Affiliate